Wednesday, 10 July 2013

CONTEST : NOVEL 13 JAM A380

Assalamualaikum. Setelah berpenat lelah berfikir akhirnya I just give it a try.
Harap-harap dapat makan dengan evelyn..

**********
Bab 28

Hana melutut dan menenangkan Emmel yang menangis teresak-esak. Setelah tangisan Emmel makin reda, dia terdengar ada suara garau yang menegurnya.

Dup Dap Dup Dap..

Jantung Hana berdebar dan tubuhnya bergetar ketika melihat Haydar di belakang Emmel.
Haydar? Hana terus bangun. Dia memejam mata dan berharap agar ini semua hanya mimpi. Dia berharap yang susuk tubuh dilihatnya itu Haydar.

“Hana Sofea? Ya Allah. Tak sangka jumpa awak kat sini. You still remember what I told you before right?” 

Ayat terakhir membuatkan dia sedar bahawa ini bukan mimpi. It’s reality and it’s happening right now.

“Hana? Awak dengar tak ni? Kenapa awak macam terkejut? Who is this cute girl? Kenapa dia panggil awak mommy

Who is this girl?

Hmm. Sesak kepalanya berfikir untuk menjawab. Dan akhirnya..

“Haydar.. This is Emmel. She is.. Hmm. She is my daughter.” Hana tidak berani untuk menatap mata Haydar dan nada suaranya kedengaran gugup.

What? Kenapa saya tak tahu pun? Kenapa dia dah besar ni? Awak tipu saya masa atas flight tu? I can’t believe this. You such a pretender! Tak sangka saya sebodoh ni.”

Dia tiada jawapan untuk soalan Haydar. Intonasi suara Haydar juga kedengaran kasar. Amat memalukan apabila ditempik di khalayak umum. Tanpa mempedulikan Haydar, Hana mengangkat Emmel dan mendukungnya untuk segera berlalu dari situ.

Tiba-tiba..

“Hana!”

Lengan Hana ditarik dari belakang. Pergerakannya juga terhenti dan dia terdorong sikit ke belakang. Emmel mengangkat kepala dan memandang Hana.

Mommy. Is this uncle your friend? Why is he following us? Why did he scold you just now? I’m scared..”

He’s a friend of mine sweetheart. Don’t worry, he  is a nice guy.”
Emmel hanya diam tatkala mendengar jawapan Hana. Hana menurunkan Emmel dari dalam dukungannya.

“Awak nak apa lagi Haydar? I’m a pretender remember? Awak lupa dah ke apa yang awak baru cakap tadi?’

Haydar hanya diam tak berkutik. Dia memegang kedua belah bahu Hana dan bersuara ..

“Kenapa Hana? Kenapa awak buat saya macam ni? Apa salah saya pada awak? Awak boleh berterus terang masa atas flight tu kan?”

Haydar bersuara sebak dengan mata yang berkaca.

Awak tahu tak betapa sengsaranya hati saya selepas kita berpisah haritu? Half of my soul is gone.

Saya asyik teringatkan awak saja Haydar. Separuh jiwa saya pergi. I’m sorry Haydar. I wish I could tell you everything now.

Mereka bermonolog dalam hati. Dua-dua diam tak berkutik. Emmel pula hanya berdiri di sebelah Hana sambil mata terkebil-kebil memandang mereka berdua.

I’m Sorry Haydar. Saya ..” Hana bersuara sambil air matanya menitis setitik ke pipi. Haydar menggoncang bahu Hana dan bersuara.

“Awak apa Hana? Kenapa susah sangat awak nak cerita?”

“Boleh tak kalau awak percayakan saya? I promise you that one fine day you will know everything. 
Semuanya dari mula sampai akhir.”

Hana bersuara lirih dengan mata penuh berharap. Saya takkan beritahu awak perkara sebenar sekarang Haydar sebelum saya meminta izin dari Fawwaz. Ini hal berkaitan Emmel jadi Fawwaz pun berhak tahu. Hana bermonolog dalam hati. Sesekali matanya memandang Emmel dan Emmel juga memandangnya dengan pandangan yang ‘blur’. Mata Haydar yang sedari tadi memandang Hana beralih pula kepada Emmel. Dia duduk bercangkung dan senyum kepada Emmel sambil tangannya mencuit pipi gebu Emmel. Emmel mebalas senyummanya. Dia mendukung Emmel.

“Saya percayakan awak Hana. Saya tahu awak takkan tipu saya sebab mata awak tak pandai berbohong.”
Kedengaran nada suara hampanya. Selepas beberapa minit terdiam kedengaran suara Emmel pula.

“Uncle... Uncle marah mommy ke?”

“Uncle tak marah mommy la. She’s my girlfriend. How can I scold her?”

“Tapi mommy dan ada Emmel dan daddy.”

“Mana daddy Emmel?”

“Daddy pergi..”

Hana memotong percakapan Emmel. Dan segera mengalihkan topic perbicaraan mereka.

“Emmel sayang. Uncle penat la dengar Emmel cakap. Why don’t we take him for a walk?

“Yeayy.. Emmel boleh dapat ice-cream and balloon.”

Emmel melompat keriangan di dalam dukungan Haydar. Haydar hanya tersenyum dan tergelak kecil dengan telatah Emmel. Mereka berjalan di sekitar situ. Hanya Emmel yang banyak berbicara. Hana dan Haydar hanya diam seperti patung bernyawa. Mereka mencari tempat duduk untuk melepaskan lelah berjalan. Emmel masih leka dengan ice-cream di tangannya. Hana berdehem sebelum bersuara.

“Girlfriend awak sihat? Saya nampak dia selepas kita sampai haritu.”  Haydar diam dan hanya memandang ke depan tanpa bersuara.

“Haydar? Awak dengar tak apa yang saya tanya?”

“Hah? Apa awak tanya tadi?”

“Awak ni kan.. Saya tanya girlfriend awak sihat ke? Saya nampak awak dengan dia dekat airport masa kita 
arrive sini haritu?”

“Ohh. Saya dah break-off dengan dia.”

“Kenapa?”

“Sebab saya tak boleh lupa awak. I kept thingking of you Hana. Each and everyday.

Hana terus menolehkan kepalanya untuk melihat muka Haydar. Haydar masih lagi di kedudukan statik. Dia hanya memandang ke arah hadapan. Hana menghadap Haydar dengan mata yang terbuka luas dan mulut terlopong.

“Haydar..” Air mata Hana menitis lagi di pipinya. Bunyi deringan telefon bimbit membuatkan dia cepat-cepat menyeka air mata yang jatuh dengan hujung jari. Dia terus menjawab panggilan itu tanpa melihat nama pemanggil.

“Hana.. Awak dengan Emmel dekat mana ni? Saya dah habis meeting and I miss you both.”

Hana hanya memberitahu dia di mana dengan nada suara yang mendatar dan mematikan panggilan. Dia masih terkejut dengan ayat ceria ‘miss you both’ dari  Fawwaz. Haydar tiba-tiba memegang tangannya seraya mematikan pemikirannya terhadap ayat yang diucapkan Fawwaz tadi.

“Hana, awak ingat lagi kan ayat terakhir saya sebelum kita berpisah haritu?”

“Ingat. Kenapa?”

You know what Hana? I really meant what I said to you that day. And now I won’t give up Hana. I will trust you and half of my soul will stay by your side. Always..”

“Daddyyyyyy.” 

Emmel menjerit kegirangan dan mebuatkan Haydar dan Hana menoleh ke arah suara Emmel. Emmel berlari dan melompat ke dalam dukungan Fawwaz. Mereka kemudiannya menuju ke arah Hana dan Haydar di bangku panjang yang tersedia di situ. Haydar memandang Hana dan Hana hanya tersenyum hambar kepadanya. Fawwaz datang dan terus memperkenalkan dirinya kepada Haydar.

“Fawwaz, Hana’s husband.”

Gulp! Oh my.. Husband? Muka Hana pucat secara tiba-tiba. Haydar pula hanya memperkenalkan diri dengan senyuman yang kelat di bibir. SENYUM TAK IKHLAS!

“Haydar. Old friend of Hana.”

Emmel bersuara membuatkan mereka semua di situ hanya diam tanpa sebarang bunyi. Hana terus tunduk ke bawah tidak berani untuk memandang wajah sesiapapun. Baik Fawwaz atau Haydar.

“No Daddy.. Uncle told me that mommy is his girlfriend.”

“Hmm. Emmel uncle got to go already. Take care yourself cute little girl and Hana.. I will find you at 
your place. Remember you got tell me where is the building right? I won’t say goodbye now because you still owe me an explanation. Till now no farewell. Fawwaz, will you please do me a favor.

Hana yang hanya menunduk ke bawah membiarkan air matanya jatuh berjurai tanpa berniat untuk menyekanya.

“Errr. Yeah,sure.”

“I know it’s a bit rude to ask something from you but I hope you can help me by doing this. Could you please take care of Hana? Don’t make her cry like what I did just now. Make her to be like the happiest woman in the world. I know you will do that. Thank you so much Fawwaz. I really trust you to take care of her.”

Dia menyuakan tangannya untuk berjabat tangan dengan Fawwaz. Mungkin sebagai tanda berterima kasih kerana dia tahu Fawwaz akan menjaga Hana seperti nyawa Fawwaz sendiri. Dia dapat lihat tanda keikhlasan di mata Fawwaz.  Haydar terus beredar dari situ tanpa menoleh ke belakang semula. Perpisahan untuk kali kedua yang amat menyakitkan.

~Haydar.. I still remember the first day I met you. You’re still the first person I think of when I wake up. I love you and I will always love you~

~Hana.. Saya cintakan awak. Saya akan selalu menunggu di setiap waktu untuk mendengar  penjelasan dari awak.I know everything happen for a reason, but I wish that I knew what was that reason~


13 comments:

  1. :D Here we go...! Fawwaz is kinda cool here rite.lol. love it ;) thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks eve. ni pun dah brapa kali karang baru mcm puas hati. hehe ;D

      Delete
  2. sebab background atau tulisan yang kecil. saya jadi blur masa baca karya Hanaa. 2 kali saya baca balik. hihi. haydar lepaskan hana...omg.memang tak suka haydar ek?

    ps: Wahh! nama hana-iras2 karakter tu.ada feel hana la ni ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. LOL. Dia lepaskan sbb terpaksa. Kalau ada jodoh dia jmpa la balik. Sapa cakap tak suka? Mesti la suka. Suka sgt.
      Feel tu ada la jugak. Bkn sikit tp byk. Hehe

      Delete
  3. MS . Hewhew Irlnd19 July 2013 at 01:03

    Haha just realized that ur name just the same with the character. Anything it is amazing. Good work and keep writing. Dont waste ur talent. Peace :) Salam Ramadan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks and insyaalah i will continue writing. Salam ramadan ;D

      Delete
  4. Nice best jugak laa

    ReplyDelete
  5. Haydar yg terluka but still +ve... like!

    ReplyDelete